Mello schreef op 9 januari 2012:
Beste Bart.
Hartstikke leuk voor uw reactie ook al duurde het even.
Ik heb ook niet gezegd dat is de natuurwetten geschonden werden. Ik probeerde weer te geven dat het atheïsme beperkend is omdat de mens niet in haar geheel ziet. Het hier en nu laat ons leven met beperkingen en hier strikt naar kijken doet helpt niet om belemmeringen te overwinnen. Het geloof maakt iets anders van de mens bespreekbaar en zo komen wij tot een holistisch denkwijze. Dat gene wat het geloof bespreekbaar maakt de mens niet afhankelijk van het hier en nu maar deze overstijgen door voor ontwikkeling te zorgen.
China is een land met veel religieuze waarden en dan is Confucius niet de enige. China is niet vanwege atheïsme groot geworden. China is nu een interessant plek om ontwikkeling te bevorderen omdat alles daar zo goedkoop is en met name arbeidskracht waar iedereen van profiteert De laatste jaren is daar vooral het religieuze leven verwaarloosd om te kijken naar het hier en nu en dan zijn wij terug bij af.
De technologische ontwikkeling zou nooit gekomen zijn als men wiskunde en andere techniek niet had verbeterd door deze steeds te laten veranderen en dus evolueren en daarbij ook zijn technisch denken.
Wat ik vanaf het begin tegen u zei dat volgens mij bent u tegen een ouderwets denken van religie waar mens afhankelijk van God werd gemaakt en dat beperkte de mens in haar vrijheid, denken en handelen. Maar hier ben ik ook tegen.
Met vriendelijke groet.
Reactie:
Beste Mello,
Wat u bedoelt met de mens "in zijn geheel" zien, weet ik niet. Wij functioneren in een wereld met vele mogelijkheden en beperkingen, en daar is een atheïst realistisch over. Dat dit niet onze ontwikkeling belemmert, blijkt uit het feit dat vele grote wetenschappers en technologieontwikkelaars atheïsten zijn.
Met vriendelijke groet,
Bart Klink