Ferdinand schreef op 6 september 2011:
Beste moderator,
Geweldig deze site! Het lijkt veel los te maken in mensen. Veel mensen, maar niet in dit mens. Ik ben het namelijk meer dan met jou eens.
Geloof en religie in het algemeen had een sociale taak in het verleden. Dat komt nog steeds terug bij veel mensen en groepen mensen. Het is een achterhaald concept. We moeten elkaar respecteren, dan wel denk ik.
Tevens denk ik dat het aantal atheïsten de komende jaren sterk zal stijgen. Deels door scholing en natuurlijk door de individualisering. Steeds meer mensen zullen in steden gaan wonen dus worden mensen steeds minder sociaal en steeds minder religieus. Dit is meer dan een mening denk ik.
Toch denk ik dat het geloof nooit uitgeroeid zal worden net als atheïsme. Het is een menselijke eigenschap.
Heb je het boek gelezen, De eigen wil bestaat niet? Een mens is zoals hij is. Gemaakt door de zijn ouders en dus waar hij vandaan komt en wat hij meemaakt in zijn en haar leven.
Tot juich ik dit soort sites toe! Het zet mensen aan het denken. En na enig logisch denken moet je gewoon tot de conclusie komen dat er geen god bestaat en nooit gestaan heeft. Er komt wel wat meer bij kijken natuurlijk, maar toch.
Wat ik wil zeggen is;
Geniet van het leven en maak er wat moois van. Ga lekker sporten en ontspan op de juiste momenten. Vind een partner of andere mensen waar je het mee kunt vinden. Doe dingen die je belangrijk vindt het waar je goed bij voelt. Je hoeft dus ook niet bang te zijn voor de dood. Want er is niets om bang voor te zijn. Dood is dood en dood zijn doet geen pijn. Natuurlijk heeft een mens een natuurlijke overlevingsdrang, maar het leven zelf is redelijk zinloos. Misschien wel volkomen zinloos. Wat niet betekent dat je er zelf geen reden aan kunt geven. Integendeel!
Dit is mijn geloof ;-)
Groetjes,
Ferdinand
Reactie:
Beste Ferdinand,
Bedankt voor het compliment! Het aantal atheïsten in westerse landen neemt inderdaad toe. Ik denk echter dat dit eerder komt door een verbeterde bestaanszekerheid dan door scholing, zoals onderzoek suggereert. Wereldwijd is het eerder omgekeerd: de landen waarin de meeste kinderen geboren worden, zijn zeer religieus.
Met vriendelijke groet,
Bart Klink