Een anonieme schrijver schreef op 26 augustus 2010:
Bedankt Voor het uitvoerige en duidelijke antwoord.
De eerste vissen ontstonden ruim 500 miljoen jaar geleden, de eerste zoogdieren ongeveer 200 miljoen jaar geleden en de eerste (moderne) mensen pas 200.000 jaar geleden.
Maar zover ik weet vond er 500 milj ,200 milj en 200 .000 jaar geleden geen aboigenese plaats.
d.n.a van 200.000 jaar geleden is daarbij ook moeilijk te achterhalen.
Aap en mens.
Hoezo gemeenschappelijk voorouder,er is toch geen verschil.
Gemeenschappelijk geeft aan dat er verschil bestaat.
Nu anno 2010 bestaat er geen verschil tussen aap en mens,waarom toen wel.
Of zie ik dat verkeerd?
Dieren zijn intelligenter,vindingrijk,horen beter,hebben geen navigatie systemen ,zien in het donker,
Weten alles beter dan de mens,hebben geen dokter nodig wanneer een baby opkomst is,de meesten kunnen zwemmen,vliegen en ver springen en gaan niet naar school.
Dieren kunnen niet dom zijn,daarentegen mensen wel, als ze geen opleiding volgen.
Paarden,honden,apen,vissen kan je een naam geven,maar waarom luisteren dieren niet naar hun naam,maar alleen op het geluid?
Makkelijk antwoord :Dieren hebben geen ''persoon''lijkheid.
Iedereen kan GELOVEN(zeker weten).
Eeerst kip dan ei
Eerst leven dan dood
Eerst schepping dan ontwikkelen.
m.a.w Eerst God dan de wetenschap.
Maar:
Niet iedereen WIL geloven.
Elke persoon(geest) heeft nl een vrije WIL gekregen.
p.s
De geest,het verschil tussen dier en mens is:
niet toetsbaar,niet controleerbaar en onwetenschappelijk,m.a.w ALTIJD EEN GELOOF.
Mvgr Anoniem
Reactie:
Beste schrijver,
Natuurlijk vond er 500 miljoen, 200 miljoen en 200.000 jaar geleden geen abiogenese plaats; deze groepen dieren zijn niet direct vanuit levenloze materie ontstaan, maar uit andere diergroepen. Dat is juist het hele principe van de Tree of Life: groepen organismen ontstaan binnen andere groepen organismen, waarbij alleen de eerste levensvormen uit levenloze materie ontstaan zijn. Om tot de 200.000 jaar voor het ontstaan van de moderne mens te komen, is niet DNA van 200.000 jaar oud nodig, maar de variatie in het DNA van de huidige mensen en de snelheid waarmee die variatie optreedt. Dan kun je (simpel gezegd) uitrekenen wanneer de mens ontstaan is.
De gemeenschappelijke voorouder van mens en chimpansee was verschillende van beide: sinds die gemeenschappelijke voorouder hebben beide evolutionaire takken de nodige veranderingen ondergaan. Hierdoor zijn er verschillen in genen, anatomie, fysiologie, gedrag, enz. De meeste dieren kunnen zich prima redden in hun biologische omgeving: overleven en voortplanten, meer hoeven ze niet. Dat geldt ook voor de meeste mensen, daar is geen opleiding voor nodig. Gelukkig kunnen wij daarnaast nog meer, waar soms wel een opleiding voor nodig is.
Aangezien dit geen website over evolutie is, zou ik u willen aanraden een goed boek daarover te lezen, bijvoorbeeld Evolutie: triomf van een idee van Carl Zimmer (Het Spectrum, 2002). Daarin wordt goed uitgelegd wat evolutie is en hoe het werkt.
Geloven is geen manier om tot betrouwbare kennis te komen; het is een vorm van wishful thinking die geleid heeft tot allerlei tegenstrijdige geloofsovertuigingen. Wetenschap is de beste kenbron die we hebben, ook al is zij zeker niet onfeilbaar. Wetenschap heeft ons in enkele eeuwen vele malen meer betrouwbare kennis gebracht dan geloof in de millennia daarvoor heeft gedaan. De geest, als een substantie die los van het lichaam bestaat, en ons onderscheidt van dieren is een illusie, wetenschappelijk al een tijd achterhaald.
Met vriendelijke groet,
Bart Klink