Glenn schreef op 26 oktober:
Even voor de duidelijkheid zodat ik het goed begrijp, want daar gaat deze site om neem ik aan.
Een theist = Gelooft in god
Een atheist = gelooft niet in god.
Een christen is een theist EN onderdeel van het christendom, dat is immers zijn/haar keuze.
Maar wat is volgens U atheisme?
Laat ik even een metafoor gebruiken.
We nemen een brandweerman, dat behoeft weinig uitleg. Maar hoe noem je iemand die geen brandweerman is? Dat is geen beroep, niet-brandweerman zijn.
Hoe benoemt u dan een groep mensen die geen brandweermannen zijn? Ieder individueel heeft immers ander, of misschien helemaal geen werk.
Eigenlijk vind ik de term atheist zowiezo vreemd. Er is toch ook geen apart label voor mensen die geen postzegels verzamelen?
Ik ben geen gelovige, ik geloof ook niet dat "iets intelligents" ons gemaakt heeft. Maar ik beschouw mijzelf ook niet als lid van een groep mensen die toevallig dezelfde mening hebben.
Graag uw gedachten over deze stelling,
Vriendelijke groeten,
Glenn
Reactie:
Beste Glenn,
Een atheïst is een niet-theïst, dus iemand die niet gelooft in God. Het is inderdaad vergelijkbaar met niet-brandweermannen en niet-postzegelverzamelaars. Daarom vormen atheïsten ook zo’n bonte verzameling mensen, net als niet-brandweermannen. Het enige wat atheïsten gemeen hebben, is dat ze niet geloven in God. Daarom lijkt het inderdaad een vreemd woord.
Toch is het niet zo vreemd omdat nog steeds het overgrote deel van de mensheid gelovig is (hetgeen niet geld voor brandweermannen en postzegelverzamelaars). Als je jezelf atheïst noemt, onderscheid je je daar dus van. Als je in een technisch gezelschap jezelf atechnisch noemt, weten de techneuten alleen dat je niet technisch bent, niet wat je dan wel bent. Soms is die informatie voldoende. Ik denk dat iets soortgelijks voor een atheïst geldt: mensen weten dat hij of zij niet gelovig is, en als ze meer over die persoon willen weten moeten ze er naar vragen. Het is sterk contextafhankelijk. Ik geef alleen aan dat ik een atheïst ben als het over dit onderwerp gaat.
Met vriendelijke groet,
Bart Klink