Kenneth van der Zalm schreef op 17 augustus 2009:
Beste Bart,
Enkele jaren geleden hadden wij een uitvoerig e-mail contact met daarin een discussie waarin u en ik (als actief gelovige) tegenover elkaar stonden. Dit ging echter op een respectvolle en zinvolle manier en gelukkig namen we op goede voet afscheid van elkaar. We agreed to disagree.
De reden waarom ik nu weer eens iets van me laat horen is om je te complimenteren met de nieuwe website. Die ziet er goed uit! Op de eerste plaats vind ik de lay-out en overzichtelijkheid erg verbeterd. En niet op de laatste plaats ben ik blij dat de door mij gewraakte stelling die je destijds prominent op je website had staan over atheisme (en die destijds de discussie startte) is verwijderd. Je zult je mijn kritiek op de term 'in plaats van' ongetwijfeld herinneren.
Inhoudelijk blijven we natuurlijk van inzicht en mening verschillen, dat zal je niet verbazen. Ik geloof heel sterk in God, jij niet. Prima.
Wat ik wel nog even kwijt wil is dat jij de term atheisme in mijn ogen verwart met antitheisme. (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Antitheism) Zeg maar een sterke vorm van atheisme. Atheisten zijn mensen die geen God hebben, kennen of dienen. En daar verder ook niet moeilijk over doen en het daar bij laten. Maar mensen die verder gaan en actief worden in het bekritiseren, marginaliseren en uiteindelijk proberen het ongelijk te bewijzen van theisten, zijn anti-theisten. Omdat jouw website en jouw argumentatie doorspekt is van kritiek op theisme, schaar ik jou daarom ook niet onder atheisten maar onder antitheisten. Wellicht dat een naamswijziging in www.deantitheist.nl een volgende verbetering zou kunnen betekenen.
Het ga je ongelooflijk goed. Veel succes met alle zaken in het leven en wellicht tot ziens, horens of mails. Vriendelijke groeten,
Kenneth van der Zalm
Verenigde Staten
Reactie:
Beste Kenneth,
Bedankt voor de complimenten! De term “antitheïsme” ken ik. Het wordt vooral gebruikt in de Engelstalige wereld voor iemand die ageert tegen (georganiseerde) religie, het ziet als een maatschappelijk probleem dat opgelost moet worden door te zorgen dat iedereen atheïst wordt. Ik vind die maatschappelijke discussie over het nut van religie echter minder interessant dan de godsdienstfilosofische vraag of God wel of niet bestaat. Omdat ik me met m’n site hoofdzakelijk richt op het laatste, blijf ik "atheïsme" gebruiken. Ik heb geen probleem met gelovigen (mits ze andersdenkenden niet lastigvallen) en probeer ze daarom niet actief van hun geloof af te praten. Daarom acht ik het label "antitheïst" niet op mij van toepassing.
Met vriendelijke groet,
Bart Klink